Tető utólagos hőszigetelése

Idézet tőle:

Tisztelt Dr Izsák Orsolya!
Az alábbi ügyben szeretnék álláspontot kérni Öntől.
Adott egy 48 lakásos társasház, aminek a 3. emeletén tetőtér beépítéssel belső kétszintes lakások vannak. (Már az alapításkor is így volt) Az alapító okirat kimondja, hogy a tetőszerkezet, héjalással, hőszigeteléssel a közös tulajdon részét képezi. A tetőtéri tulajdonosok írásban benyújtották igényüket a tetőszerkezet utólagos kőzetgyapot befújással történő hőszigetelésre, mivel a régi 5 cm-es szigetelés elporladt.A tetőtér nyáron a meleg miatt használhatatlan télen pedig alig lehet kifűteni. A társasháznak van megtakarítása (Fundamenta, felújítási alap) bőven belefér a költségvetésbe a felújítás. A számvizsgáló bizottság elnöke viszont kijelentette, mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy ez a felújítás közös pénzből ne valósuljon meg, véleménye szerint ez a tetőtériek luxusát szolgálja, haszonszerzés miatt igénylik, hogy majd ha eladják lakásukat azt magasabb áron tehessék meg. Szerinte a közös tulajdont a tetőtériek saját pénzből egyénileg újítsák fel.
Véleményem szerint minél tovább halogatjuk a szigetelést, a magas hőmérséklet különbségek miatt a pára és vízzáró fólia is károsulni fog és hamarosan az egész tetőszerkezet felújításra fog szorulni. Valamint ezzel előkészítjük a homlokzat szigetelését is.
Kérdésem: elegendő-e ha az éves rendes közgyűlésen egyszerű szavazattöbbséggel a költségvetési terv részeként fogadja el a közgyűlés a felújítást, mivel ez a társasház rendes működéséhez kapcsolódik, és nem rendkívüli felújítás.
Válaszát előre is köszönöm. Kovács György

Idézet tőle:

Tisztelt Kovács úr !

 

A tető a közös tulajdon része annak szigetelése annak állagmegóvása a Társasház közösség feladata.

 

Üdvözlettel, dr. Izsák Orsolya

 

 

 

Idézet tőle:

Tisztelt Dr. Izsák Orsolya!

 

Hasonló kérdéem volna, mégis kicsit más.

10 lakásos társasházban élek, az egyik tetőtéri lakásban (2 tetőtéri lakás van).
Kb. 15 évvel ezelőtt épült a ház, vagy nem szigetelték rendesen, vagy már semmivé lett a szigetelés. EU-s pályázattal cserélném az ablakokat (fa nyílászárók, lobog a hajam mellettük), szigeteltetném szintén a befújós módszerrel a tetőtéri lakásom és cserélném a kazánt (korszerűtlen és hibás). Amennyiben kapok a társasháztól engedélyt, hogy szigeteljem a lakásom, azt a közös képviselőtől kell kérnem, vagy a többi lakók kétharmadától kell megkapnom? Mivel a teljese ház élvezi az előnyeit a szigetelésnek, azt milyen módon kérhetem majd a háztól anyagilag, ha egyáltalán kérhetem? A beruházás milyen százalékát követelhetem, esetleg közösköltség csökkentéssel, átmeneti szünetelésével?

Ha vállalnám, hogy az anyagi terhek csak engem érintenek és magánerőből finanszirozom (támogatással) a szigetelést és kapok engedélyt a háztól a kivitelezéshez (lakók vagy képviselő), akkor megcsináltathatom?

Szeretném megtalálni a lehető legoptimálisabb megoldást, ehhez szeretném tudni a jogaim, kötelességeim. Nem szeretném én finanszírozni a projektet, ha jogom van kérni a többiektől az anyagi ráfordítást, bármilyen százalékban.

Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Barbara

Idézet tőle:

Kedves Barbara !

 

Mindenképpen közgyűlést is össze kell hívni, valamint a változásokkal érintett közvetlenül szomszédos tulajdonosok 2/3 a hozzájárulása is szükséges.

 

Üdvözlettel, dr. Izsák Orsolya