társasházi közös tulajdon felújítása

Idézet tőle:

Tisztel Dr. Izsák Orsolya!

Társasházunkban 14 lakás van, melyek kazánjai összesen 5 gyűjtőkéménybe (4+4+4+2 lakás/kémény) vannak bekötve. Kazáncsere miatt fel kell újítani az egyik közös kéményt (2 lakás/kémény). A háznak nincsen annyi félretett pénze, hogy abból a felújítást finanszírozza.  Mivel előbb-utóbb valószínűleg mindegyik kéményt fel kell majd újítani, az ez ügyben összehívott lakógyűlésen a jelenlévők megállapodtak abban, hogy amikor hasonló helyzet áll elő, ki-ki a maga kéményének felújítását finanszírozza. Tehát nem járul hozzá a teljes közösség, csak mindig az érintett tulajdonosok.  Az a két tulajdonos, aki most közvetlenül érintett a kéményfelújításban, már megegyezett abban, hogy ketten is vállalják a költségeket - elfelezve azt.

A kérdéseim a következők:

1. Hogyan történjen a számlázás - a társasház nevére vagy a két érintett lakó nevére.

2. Hogyan lehet a jogszabályoknak/rendeleteknek megfelelően rögzíteni azt, hogy bár társasházi közös tulajdon kerül felújításra, azt nem közös pénzből finanszírozzuk? Elegendő erre egy lakógyűlési jegyzőkönyv/határozat?

Válaszát előre is köszönöm: T. Éva

Idézet tőle:

Tisztelt T.Éva !

 

1. A számlának a Társasház nevére kell hogy szóljon.

2. Kizárólag a Társasház SZMSZ-e szabályozhatja az Önök által elképzelt rend szerint a fizetési kötelezettség megállapítását.

 

Üdvözlettel, dr. Izsák Orsolya

Idézet tőle:

Köszönöm.