társasház biztosításának elosztása valamint felújítási alap megállapítása

Idézet tőle:

Kedves Dr. Izsák Orsolya,

mi egy 5 lakásos társasház vagyunk és az lenne a kérdésem, hogy a társasház biztosítás díját milyen arányban illik elosztani ( amit a közös lakógyűlés megszavaz?)  ? Illetve van-e erre törvény?

Én vagyok a megbízott közös képviselő 2 hónapja és én 5 egyenlő részre osztanám a díjat, viszont a lakások nem egyforma nagyságúak.  Mégpedig abból a megfontolásból gondoltam így, hogy a 30 nm-es lakásban ugyanannyan laknak, mint a 96 nm-esben, akik ráadásul albérlők és, mint tudjuk fele annyira sem vigyáznak a közösre, mint a tulajdonosok.  A lakások elosztása a következő: 1. 30 nm 2fő középkorú albérlővel, 2. 88 nm 1fő 80 éves tulajdonos, 3. 96 nm 2fő középkorú tulajdonos, 4. 4 fő fiatalabb albérlő, 5. 2fő 70-80 körüli tulajdonos.

A felújítási alapot eddig a tulajdoni hányad alapján fizettük, ezt törvény írja elő vagy a lakógyűlésen lehet-e erről dönteni, hogy díj megállapítása ne nm ill. tulajdoni hányad alapján történjen, hanem az itt lakók száma alapján ( nyilván több ember többet koptatja a lépcsőt, bejárati ajtót..stb.)

Ráadásul a társasház mögött van egy kert, ami külön helyrajzi számon szerepel és az 1-es lakás tulajdonosa a kert tulajdonosa is, tehát az 1-es lakás használja a kertet.  Ezzel együtt jár, hogy a hátsó ajtót is csak ők használják pedig ugye az is közös tulajdon....

Elnézést a sok kérdésért, válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel

K. Anikó

Idézet tőle:

Tisztelt K. Anikó !

 

Amennyiben SZMSZ eltérően nem rendezi valamennyi költséget tulajdoni hányad arányosan kell felosztani.

Ha ésszerű okok mentén ettől eltérnek az minden bizonnyal nem lesz a kisebbség jogos érdekének  a lényeges sérelme.

 

Üdvözlettel, dr. Izsák Orsolya