szagelszívó kivezetése társasházban

Idézet tőle:

Tisztelt Ügyvéd Nő!

Érdeklődni szeretnék, hogy van-e valamilyen rendelet, ami szabályozza, hogy társasházban ahol nincs motoros szellőztető rendszer, a lakásokból a szagelszívót be lehet-e kötni egy közös használatban lévő szellőzőbe? Egy kürtőbe, amin keresztül a mellékhelyiségek szellőznek? Ugyanis így a lakók étel-, dohányfüst szaga szabadon áramlik be a többi lakásba pl. a WC-n keresztül. Elő van az írva, hogy pl. egy direkt e célra kapható csőidom segítségével vezessék pl. utcára a kiáramló szagokat? Nem tudom elfogadni, hogy a WC-men keresztül a lakásomba a szomszéd fokhagymás sülthúsának a szaga és a dohányfüstje áramlik. Nekem is van jogom a saját lakásomból kizárni a dohányfüstöt. Milyen jogon károsítja a szomszéd az egészségemet? A közös képviselő azt válaszota, hogy nem lehet mit tenni. Ezt nem tudom elfogadni, ezért kérem az Ön segítségét.

Tisztelettel: B.Ágota

/Ha lehet a balazs.agota64@gmail.com e-mail címre legyen kedves megküldeni álláspontját, hogy a közös képviselőmnek továbbítani tudjam. Köszönöm!/

 

Idézet tőle:

Tisztelt B.Ágota !

 

Ez nem társasházi ügy, amennyiben Önnek gondja van birtokvédelmi és szomszédjogi igényt tud tulajdonostárásval szemben kezdeményezni.

 

Üdvözlettel, dr. Izsák Orsolya

Idézet tőle:

Tisztelt B. Ágota, Sorstársam!

Nekem is ugyanez a problémám, egy 10 emeletes panelben, utánanéztem.

Nem vagyok ügyvéd, az ügyvédnőnek biztosan igaza van, de én azért társasházi- ügy szinten is próbálkozom először az alábbi idézett törvénycikk és az alapító okiratunkban is leírtak miatt.

 - 2003. évi CXXXIII. törvény - a társasházakról (Frissítve: 2020. február 3. 13:31 Hatály: 2019.IV.26. - 2020.XII.31. Magyar joganyagok) 23.) szerint

„A közös tulajdonnal kapcsolatos jogok és kötelezettségek

 23. § (1) Minden tulajdonostárs jogosult a közös tulajdon tárgyainak birtoklására és használatára, ez azonban nem sértheti a többi tulajdonostárs ezzel kapcsolatos jogát és jogos érdekét.”

Mert mi is  történt?

-A társasházi nem motoros szellőzőcsatorna közös tulajdon, a szomszéd használhatja, használja is, de nem rendeltetésszerűen, mivel a páraelszívó nyomó ventilátorának bekötésével túlnyomást létesít egy túlnyomás nélkül működő légcsatornában, megszüntetve ezzel a szellőző rendeltetésszerű működésének fizikai feltételeit. A LÉGCSATORNA NEM SZELLŐZTET!!! Ezzel A SZOMSZÉD sérti az ezzel kapcsolatos jogomat és jogos érdekemet: a WC kiszellőztetéséhez való jogomat, ami jogos érdekem. Ráadásul a túlnyomás nem csak a WC szellőzését teszi lehetetlenné, de benyomja az utálatos kajaszagot is.

-Ráadásul, ha a szomszéd gáztűzhelyet használ, beszívni való mérgező égéstermékeket (széndioxid, egy kis korom és szénmonoxid ) is kapok szépen.

-Aztán itt van a tűzveszély. A konyhai szellőzőnek légcsatornába történő bekötése már a következők miatt is nagyon elítélendő:

Az 54/2014 (XII.5.) BM rendelet előírja, hogy a14 méternél magasabb használati terű épületeknél (társasházaknál) minimum 3 évente a kötelező szakszerű tisztítást. Egyre gyakoribbak a paneltüzek, melyeknek sok esetben a szellőző berendezés tisztítatlansága a kiváltó oka. Ilyen esetekben a légcsatornában felgyülemlett piszok, kosz, több emelet magasságáig képes végig égni. Sok esetben az újonnan létesített konyhai szagelszívó berendezések kivezetéseit erőltetik a házgyári lakások szellőztetésére létesített csatornáiba, ezzel a zsíros szennyeződés is képes lerakódni azok felületén, tovább fokozva ezzel a gyújtó hatást. 

Kedves B. Ágota!

Nálunk az Alapító Okiratban a szellőző légcsatorna közös tulajdonban van. Valószínűleg Önöknél is.  Ha igen, akkor a fenti eszmefuttatást Ön is véghez viheti és leadhatja a közös képviselőnek azzal, hogy EZ JOGSÉRTŐ, és ezért járjon el a jogsértő szomszéd ellen, vagy  vigye a Közgyűlés elé a problémát.

Szóval, én itt a társasházban próbálom indítani az ügyet.

Üdvözlettel

P. László