Közös tulajdonná alakítás

Idézet tőle:

Tisztelt Ügyvéd Asszony!

 

Ezúton szeretnénk kérni szíves véleményét/tanácsát az alábbiakkal kapcsolatosan:

Társasházunk korábban úgy döntött, hogy értékesíti a padlásterét, hozzájárul annak beépítéséhez, ennek fejében pedig a társasház teljes felújítását kéri. Sajnos az ügy nem úgy alakult, ahogy eredetileg tervezték, a tetőtér beépítése és a ház felújítása nem valósult meg. Ezt követően a társasház pert indított a padlástér tulajdonjogának visszaszerzése érdekében, amit meg is nyert. A bíróság az eredeti állapotot visszaállította, az eladás előtti utolsó pillanatban fennálló eredeti állapotot, melynek eredményeképpen a padlástér önálló albetétként a társasház tulajdonosainak osztatlan tulajdonába került. Értelemszerűen minden tulajdonos olyan mértékben vált tulajdonossá a padlástérben, amilyen mértékben a társasházban is tulajdonos volt.

Ezt követően a házban több lakás is gazdát cserélt a házban, de némelyiknél az adásvétel során a lakást eladó tulajdonosok nem rendelkezek a tetőtérben lévő tulajdonrészükről, csak a lakásukat adták el és így mintegy "beragadtak" a társasházba, hiszen továbbra is a tetőtér egy meghatározott részének tulajdonosai maradtak.

A társasház végül úgy döntött, hogy visszaalakítja közös tulajdonú épületrésszé a padlásteret - tekintettel arra, hogy annak értékesítése egyelőre lekerült a napirendről. Azok a tulajdonosok, akik már ebben a helyzetben vásároltak lakást a házban, de az "ahhoz tartozó" tetőéri tulajdonrészt nem vették meg, nem is akarják azt megvenni a jövőben sem, még jelképes áron sem.

Kérdésünk tehát - amiben szíves tanácsát kérnénk-, hogy ebben a helyzetben a társasház, hogyan tudja visszaalakítani a padlásterét közös tulajdonú épületrésszé, hiszen annak olyan tulajdonosai is vannak, akik az épületben egyéb tulajdonnal nem rendelkeznek.  A társasház, mint entitás megvásárolhatja ezeket a tulajdonrészeket? Esetleg valamelyik tulajdonosnak kell azt külön megvennie vagy létezik egyéb lehetőség is erre?

Szíves segítségét előre is köszönjük

 

Tisztelettel:

SzB

 

 

Idézet tőle:

Tisztelt Szb !

 

Valójában sürgősen az eredeti állapotot kell helyreállítani ugyanis ha bárki elköltözik és eladja tulajdoni hányadát, bizony elfelejtkeznek erről a külön tulajdoni hányadról, és elég körülményes ezt követően alapító okirat módosítás útján orvosolni a problémát.

 

Üdvözlettel, dr. Izsák Orsolya